close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 
Dictionar Medical

Cauta in toti termenii medicali:
# | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
"

Tuberculoza

"
inseamna:
Tuberculoza Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o maladie infectioasa periculoasa, care, in cazul nedepistarii la timp si tratarii inadecvate, poate duce la pierderea capacitatii de munca, invaliditate si deces.

Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plamanii (tuberculoza pulmonara), insa poate afecta si alte organe (tuberculoza oaselor si articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, a ochiloretc.)De ce este provocata tuberculoza?

Tuberculoza este provocata de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) numita si bacilul Koch, in numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.Ce reprezinta mycobacteria tuberculozei?

Este un microorganism neobisnuit de viabil, care isi pastreaza proprietatile la uscare, congelare, dupa prelucrarea cu alcool, acid si alcalii. Lumina directa a soarelui, temperaturile ridicate si substantele care contin dor distrug rapid bacteriile. Iata de ce eel mai mare rise de contaminare cu tuberculoza reprezinta incaperile inchise, umede si neaerisite.Cum are loc transmiterea infectiei, contaminarea?

In majoritatea cazurilor, tuberculoza este transmisa pe cale aeriana de la bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa, adica care elimina mycobacteria tuberculozei.

Sursa principala de infectie o constituie sputa bolnavului care raspandeste in aer microparticulele ei bacilifere eliminate prin tuse, stranut, vorbire si scuipat. Acestea, impreuna cu aerul inspirat, patrund in plamanii persoanelor sanatoase, provocand tuberculoza. Persoana sanatoasa poate fi contaminata cu tuberculoza in incaperi aglomerate, neventilate, in care se afla un bolnav de tuberculoza pulmonara contagioasa. In cazul altor forme ale maladiei, cum ar ft, de exemplu, tuberculoza renala sau tuberculoza ganglionilor limfatici, mycobacteriile nu sunt eliminate in aer si contaminarea nu poate avea loc.Cine este receptiv la tuberculoza?

Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza, indiferent de statutul social si situatia materiala.

Persoanele cu risc ridicat de infectare, din anumite motive a functionarii sistemului imunitar, sunt spre exemplu cele ce sufera de urmatoarele:

- Infectia HIV

- Abuzul de droguri

- Diabetul zaharat

- Silicoza

- Cancere sau leucemii

- Hepatite cronice

- Boli renale severe cu insuficienta renala

- Tratamente medicamentoase care deprima imunitatea cum ar fi citostaticele sau corticosteroizii la pacientii cu transplant

- Copii mici si batranii sunt persoane care au un sistem imun mai slab si deci sunt mai susceptibili a dezvolta tuberculoza ca boala

- persoanele care se afla in contact permanent cu bolnavii de tuberculoza pulmonara contagioasa;

- persoanele cu imunitate scazuta, cauzata de subnutritie si conditii nefavorabile de viata, afectiuni cronice;

- fumatorii activi; persoanele care consuma alcool si/sau droguri;

- copiii nevaccinati contra tuberculozeiCare sunt consecintele tuberculozei?

Mycobacteriile tuberculozei distrug tesutul pulmonar, ducand la invaliditate grava a bolnavilor si la deces.

Boala poate evolua latent timp indelungat si, daca persoana nu este obisnuita sa acorde atentie starii generale nesatisfacatoare a organismului, ea va solicita asistenta medicala cu intirziere, ca urmare tratamentul fiind de o durata mai lunga si necesitind mult mai multe eforturi. Drept consecinta, tratamentul ar putea fi ineficient.

Bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa nesupus tratamentului poate infecta pe parcursul unui an, de la 10 la 15 persoane. Unui risc sporit sunt supusi membrii familiei bolnavului si alte persoane care se afla adesea sau permanent in anturajul lui.Care sunt principalele simptoame ale tuberculozei?

Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plaminii. Principalele simptoame ale tuberculozei pulmonare sunt:

- Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamini

- Febra timp de o saptamina fara o cauza evidenta, frisoane

- Dureri in regiunea cutiei toracice

- Hemoptizie (sputa cu singe eliminata prin tuse)

- Scadere brusca in greutate

- Pierderea poftei de mancare

- Astenie permanenta, oboseala

- Dispnee la efort fizic

- Transpiratii excesive, mai ales noapteaCum trebuie sa procedati in cazul in care ati constatat simptomurile mentionate la dumneavoastra sau la apropiatii dumneavoastra?

In nici un caz nu initiati un autotratament, mergeti de urgenta la medic. Medicul va dispune trimiterea dumneavoastra pentru examinari la ftiziopneumolog. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie sa va inspaiminte diagnosticul "tuberculoza". Un tratament precoce este sansa dumneavoastra de a va vindeca.Ce investigatii se fac in cazul prezentarii cu simptomuri sugestive de tuberculoza?

Principalele investigatii efectuate in caz de suspectare a tuberculozei la maturi sunt: examenul medical, analiza microscopica a sputei si radiografia cutiei toracice. Toate aceste investigatii nu provoaca dureri si sunt inofensive. Volumul de investigatii este stabilit de medic.Cum se trateaza tuberculoza?

Actualmente exista citeva preparate antituberculoase eficiente care contribuie la:

- stoparea dezvoltarii mycobacteriilor tuberculozei

- distrugerea mycobacteriilor tuberculozei

- prevenirea dezvoltarii rezistentei mycobacteriilor tuberculozei la medicamente

In functie de preparatele antituberculoase, proprietatile mentionate mai sus se manifesta in mod diferit. De aceea medicul-ftiziopneumolog, in urma examinarii bolnavului si in baza rezultatelor analizelor efectuate, stabileste combinatia optima ale acestor preparate. Administrarea preparatelor medicamentoase bolnavului are loc sub supravegherea directa a lucratorilor medicali.

Tratarea tuberculozei este un proces indelungat, cu durata de citeva luni. Pe durata tratamentului, periodic sunt efectuate analize ale sputei la prezenta mycobacteriei tuberculozei si alte investigatii necesare. Pentru un tratament eficient este necesara respectarea cu strictete a tuturor indicatiilor medicului.

Daca tratamentul are loc in stricta conformitate cu prescriptiile medicului, boala cedeaza. Pacientul care a trecut cursul integral de tratament se vindeca si nu mai prezinta o sursa de infectie pentru societate.Tratamentul de lunga durata este obositor pentru unii bolnavi de tuberculoza si, simtindu-se mai bine peste putin timp dupa inceperea administrarii preparatelor antituberculoase, acestia intrerup tratamentul sau nu administreaza toate preparatele prescrise de medic, in aceste cazuri creste rezistenta mycobacteriei tuberculozei la medicamentele administrate, iar pacientul devine o sursa de raspindire a tuberculozei rezistente la medicamente. Tratarea unei astfel de forme de tuberculoza este mult mai complicata, de durata mai lunga si nu intotdeauna duce la vindecare.Care sunt consecintele bolii netratate?

In unele cazuri tuberculoza evolueaza atit de repede incit decesul bolnavului poate surveni peste citeva luni. in celelalte cazuri boala evolueaza cronic. Acutizarea acesteia decurge foarte greu - cu febra, tuse persistenta si dureroasa, hemoptizie. Bolnavul pierde in greutate, pierde nu doar capacitatea de munca, ci si capacitatea de a efectua lucrari simple in gospodarie, de a se misca. Extenuat si neajutorat el poate supravietui citiva ani, continuind sa infecteze pe cei din jurul sau.Poate oare fi prevenita infectarea cu tuberculoza?

Bineinteles. in primul rind, trebuie redus numarul bolnavilor - sursa de mycobacterii de tuberculoza. Pentru aceasta este necesar ca toti bolnavii de tuberculoza sa solicite la timp asistenta medicala si sa obtina un tratament complex. Cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp si tratamentul adecvat.

Totodata, fiecare om poate si trebuie sa contribuie la cresterea imunitatii organismului sau. Renuntarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, calirea organismului, exercitiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.

Daca in casa sunt bolnavi de tuberculoza, pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesara aerisirea frecventa a incaperii si curatarea umeda a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, in timpul tusei si stranutului, trebuie sa-si acopere nasul si gura cu o batista sau cu un servetel, sa utilizeze scuipatoare, care urmeaza a fi dezinfectate. Batistele si servetelele cu sputa trebuie distruse.Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza indiferent de statutul social si situatia materiala.

Tuberculoza se transmite de la persoana bolnava la cea sanatoasa pe cale aerogena.

La aparitia a cel putin unuia din simptomurile specifice tuberculozei, de urgenta solicitati asistenta medicului de familie.

Tuberculoza se trateaza numai cu preparate antituberculoase speciale sub supravegherea directa a lucratorilor medicali.

Tratamentul trebuie continuat atit timp cit este indicat de medic pentru a evita aparitia tuberculozei rezistente la medicamente.

Termeni inruditi cu "Tuberculoza":
 
Boli Venerice (4791 vizualizari) Basedow (1473 vizualizari)
Valva uretrala (1067 vizualizari) Varice (3701 vizualizari)
Apendicita (8858 vizualizari) Psoriazis (4791 vizualizari)
Top cuvinte cautate:
TGP (57085 vizualizari)
Limfocite (16911 vizualizari)
Ldl colesterol (2795 vizualizari)
Gama gt (3770 vizualizari)
Acetazolamida (3105 vizualizari)
Salicilamida (2462 vizualizari)
Talidomida (3189 vizualizari)
Hdl colesterol (2977 vizualizari)
Hemoglobina (2699 vizualizari)
Leucocite (5333 vizualizari)
Salmonela (8376 vizualizari)
Salmonella typhi (2087 vizualizari)
Colesterol (3209 vizualizari)
Factor de necroza tumorala (3141 vizualizari)
Acid sulfuric (1996 vizualizari)
Schema dentara Zsigmondy (1861) (2658 vizualizari)
In prezent dictionarul medical contine 1920 termeni medicali si expresii din domeniul medical

Pana in prezent s-au cautat in dictionar 11899 cuvinte dintre care 0 astazi.
Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole