close
info
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
Implant dentar preturi
Implant dentar - in colaborare cu...
 
va_recomandam APARAT DENTAR SAFIR
APARAT DENTAR SAFIR
Aparatul fix fizionomic, cu bracketi...
 
Pret: 5000 RON
 
 
Dictionar Medical

Cauta in toti termenii medicali:
# | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
"

Giardia

"
inseamna:
Giardia Giardia si cryptosporidium sunt paraziti microscopici care se gasesc in apa. Giardia provoaca o boala intestinala numita giardiaza sau "febra castorului". Cryptosporidium este raspunzator pentru o alta asemenea boala numita cryptosporidioza.
Cum pot acesti paraziti sa produca boala?
Amandoi parazitii produc chisturi care sunt foarte rezistente la medii vitrege. Prin inghitire, ei germineaza, se reproduc si provoaca boala. Dupa hranire, parazitii formeaza noi chisturi, care pe urma sunt transmise in fecale. Studiile pe voluntari umani au aratat ca inghitirea si doar a cativa chisturi vor cauza boala.
Care sunt simptomele?
Diareea, crampele abdominale, gazele, indispozitia si scaderea in greutate sunt cele mai obisnuite simptome cauzate de giardia. Pot aparea de asemenea si voma, frisoane, dureri de cap si febra. Aceste simptome apar de la 6 la 16 zile de la contactul initial si pot dura pana la o luna.
Simptomele cryptosporidiozei sunt similare; cele obisnuite includ diareea apoasa, crampe abdominale, greata si dureri de cap. Aceste simptome apar de la 2 la 25 de zile de la infectie si dureaza intre una si doua saptamani; in unele cazuri pot sa dureze pana la o luna.
Cum se trateaza infectiile?
In mod normal, giardia dispare din organismul sanatos, fara tratament, intr-o luna. Exista medicamente antiparazitice care sunt de ajutor pentru cei cu sistemul imunitar compromis in care boala poate dezvolta o forma persistenta.
Cryptosporidium va disparea de asemenea intr-o luna din organismul sanatos, fara tratament. Daca diareea este grava se pot administra medicamente antidiareice si terapii rehidratante. Desi multe medicamente au fost testate, nici unul nu a fost aprobat pentru tratamentul acestei boli.
Ce masuri de precautie suplimentare pot lua cei cu sistemul imunita compromis?
Amandoi parazitii, dar in special cryptosporidium, pot constitui o amenintare mult mai serioasa pentru cei cu sistemul imunitar compromis, bolnavii de SIDA sau cancer, sau cei aflati sub tratament imunodepresiv. Pentru acestia, simptomele sunt mult mai grave si le pot pune viata in pericol.
La ora actuala nu este cunoscut daca cei cu sistemul imunitar compromis sunt mai expusi riscului de imbolnavire cu giardiaza sau cu cryptosporidioza. In orice caz, acestia ar trebui sa discute riscurile la care sunt expusi cu medicul de familie. Cei care doresc sa ia masuri de precautie suplimentare pot fierbe apa pentru un minut pentru a distruge toti parazitii existenti. Fierberea apei va distruge si alte microorganisme care ar putea fi periculoase. Avantajul folosirii apei imbuteliate ca alternativa nu este, din pacate, cunoscut, deoarece aceasta apa nu este controlata in mod curent de prezenta de giardia sau cryptosporidium.
Ce trebuie comunicat medicului?
In caz de diaree sau daca ai impresia ca simptomele tale ar fi cauzate de giardia sau de cryptosporidium, adreseaza-te medicului si specifica orice contact cu apa, mancare sau fecale care ar fi putut fi contaminate.
Cum se poate contamina apa cu acesti paraziti?
Cel mai des giardia se gaseste in fecalele umane, de castor, sobolan sau caine. Sursa principala pentru cryptosporidium o constituie fecalele de vite, dar parazitii s-au gasit si in fecale umane sau ale altor animale. Sursele de apa potabile se contamineaza prin contactul cu fecale care contin parazitii. Daca apa nu este tratata adecvat, apa potabila poate contine destui parazitii pentru a provoca boala. Alte surse includ expunerea directa la fecale de oameni sau animale infectate, consumul de alimente contaminate, inghiterea accidentala a apei recreationale contaminate. O comparatie a importantei diferitelor cai de transmitere nu este cunoscuta.
Cu poate fi prevenita contaminarea prin intermediul apei?
Tratamentul apei de la robinet, incluzand filtrarea si dezinfectarea cu clor, poate reduce riscul de imbolnavire cu giardiaza sau cryptosporidioza. Clorul nu are efect asupra cryptosporidium-ului dar poate inactiva giardia. Cercetari recente arata ca o expunere la raze ultraviolete ar inactiva ambele organisme. De folos este protejarea surselor de apa.
Daca exista vreo suspiciune privitoare la prezenta unuia dintre paraziti in reteaua de apa, autoritatile medicale vor sfatui populatia sa fiarba apa pentru a controla raspandirea bolii.
Inainte de a folosi apa in natura, aceasta trebuie fiarta cel putin un minut inainte de a fi folosita pentru baut, prepararea hranei sau spalatul dintilor. Acest tratament distruge atat giardia si cryptosporidium, dar si alte microorganisme ce pot cauza boli. Exista anumite filtre de apa ce pot inlatura parazitii.
Calatorii in tari unde siguranta apei de baut nu este sigura trebuie sa o fiarba sau sa o dezinfecteze inainte de a o folosi la baut, prepararea hranei sau spalat pe dinti.
Sunt testate rezervele de apa pentru prezenta giardiei sau cryptosporidium?
Din pacate, nu exista nici o metoda sigura de detectie a acestor paraziti. Aceasta in principal deoarece aceste metode subestimeaza numarul de organisme existent si nu furnizeaza nici o informatie referitoare la capacitatea lor de a cauza boli. Testele existente la ora actuala au nevoie de cateva zile pentru a oferi rezultate, aceasta facandu-le inadecvate pentru o monitorizare zilnica. La ora actuala, in multe tari intreprind cercetari pentru dezvolatarea unor metode de detectie adecvate si a unor tehnologii de tratament pentru a proteja apa impotriva acestor paraziti.
Termeni inruditi cu "Giardia":
 
Lamblia (525 vizualizari) Colonix (1568 vizualizari)
Enterocolita (3771 vizualizari) Acarioza sarcoptica (631 vizualizari)
Oxiuri (4285 vizualizari) Lambliaza (529 vizualizari)
Top cuvinte cautate:
TGP (53834 vizualizari)
Limfocite (15759 vizualizari)
Gama gt (2963 vizualizari)
Ldl colesterol (2054 vizualizari)
Acetazolamida (2322 vizualizari)
Salicilamida (1743 vizualizari)
Hdl colesterol (2197 vizualizari)
Talidomida (2375 vizualizari)
Hemoglobina (1928 vizualizari)
Leucocite (4291 vizualizari)
Salmonela (6780 vizualizari)
Salmonella typhi (1367 vizualizari)
Colesterol (2349 vizualizari)
Factor de necroza tumorala (2340 vizualizari)
Acid sulfuric (1202 vizualizari)
Schema dentara Zsigmondy (1861) (1789 vizualizari)
"Giardia" apare pe site in urmatoarele materiale:
Giardia (lambiaza sau giardioza) este o boală intestinală cauzată de infecţia cu parazitul Giardia lamblia (Giardia intestinalis sau Giardia duodenalis). Este una dintre cauzele frecvente de diaree acută sau[...]

citeste si comenteaza
In prezent dictionarul medical contine 1920 termeni medicali si expresii din domeniul medical

Pana in prezent s-au cautat in dictionar 11858 cuvinte dintre care 0 astazi.
 
Clinica Stomatologica Bucuresti Flor Dent
Clinica Stomatologica Bucuresti Flor Dent

Clinici Stomatologice de Lux Bucuresti
Adauga bannerul tau
Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole